Ja też to stosuje jako rezerwę na czarną godzinę. U mnie częściej tak, że Piotrek nie zje obiadu albo coś zamówi i mi się nie chce robić dla mnie tylko to wolę coś wyciągnąć z zamrażarki i się cieszyć z zaoszczedzonego czasu. Albo jak wiem że nie zjemy takiej ilości a następnego dnia mam już coś innego itd. Dobrze wiedzieć że z dodatkami też [...]
[...] że nie przeczytałam tego przed śniadaniem :-> ale raz na jakiś czas mogę? Wczoraj był wyjątek, bo nie planowałam omleta na kolację, ale indyk wziął się i zgnił. A mogę np chleb ziemniaczany zamiast pieczywa (ziemniaki, drożdże, mąka gryczna, mąka ryżowa)? omleta można zjeść bez syropu :P :P chleb ziemniaczany mozesz tyle, ze takie wypieki [...]
Tea, weź nic nie mów :-D Bziu, umówmy się że nie przeczytałam tego przed śniadaniem :-> ale raz na jakiś czas mogę? Wczoraj był wyjątek, bo nie planowałam omleta na kolację, ale indyk wziął się i zgnił. A mogę np chleb ziemniaczany zamiast pieczywa (ziemniaki, drożdże, mąka gryczna, mąka ryżowa)?
[...] składniki. Gdy ciasto wyrośnie to odkłada żona na zakwas ok. 1/3 słoika 0,7 l - ilość nie ma większego znaczenia bo i tak robotę robią drożdże. Moja siostrzenica robiła chleb z mąki żytniej na zakwasie bez drożdży (rozrabiała wieczorem a rano lub później piekła) - wyglądał jak pumpernikiel. Mięso piekę w piekarniku - cieczy wydziela się [...]
[...] - z różnym skutkiem. OK, koniec tematu :-) Odpowiedział Pan: Gdy ciasto wyrośnie to odkłada żona na zakwas ok. 1/3 słoika 0,7 l Po co zakwas na sam koniec? Coś to daje? Zwłaszcza jak są drożdże? Może posmak :-) Może żywe kultury bakterii, które potem i tak giną w piekarniku.. :-) Pierwszy raz mi taki fajny chleb wyszedł. Planuję zgłębiać temat.
[...] 3x15 5kg 4. Francuz z hantla 3x15 9kg,10kg,10kg 5. Wyprosty przedramion że sznurem wyciąg 14kgx10,12,12 6. Brzuch Allahy 17,5x20, 19 x15,15 jutro nogi kupiłam maszynę do chleba, upieklismy chleb z mąki pszennej, to dla rodziny ale zjadłam kromkę i naprawdę dobre. Tylko woda,sól,mąką,drożdże. Nie umiem zakwasu robić więc będą na drożdżach. [...]
Witam. Na wstępie dziękuję za wszystkie uwagi, rady, filmiki i zdjęcia. Pooglądałam, bardzo pomocne przydało się :) 03.11.2015 DNT (dużo spacerów) @ Micha: Warzywa: ogórek, rzodkiew, sałata Napoje: kawy z mlekiem, wody niegazowane Suple: beta - alanina 3g, kreatyna 5g, omega3, wit b, wit d, rutinoscorbin Dziś mega treningowy dzień składanie mebli [...]
Raz robiłam sama (jak znajdę przepis, to Ci podrzucę tutaj), wyszedł bardzo dobrze. Ale kupuje (zazwyczaj w Tesco) Schulstad Chleb z amarantusem, ma 400g skład jakoś mega nie powala, ale chwalę sobie, za smak ;-) Skład: mąka żytnia (30%), woda, mąka pszenna (19%), naturalny zakwas żytni 14% (woda, mąka żytnia (7%)), ziarno żyta, płatki nasion [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
czemu bialy chleb ( nie bulki bo to syf) ma z;a opinie i nie jest polecany ? jest oczyszczony i ma duze ig ale bialy ryz tez jest oczyszczony i tez ma wysokie ig , nie liczacparabola i basmati. jak ma dobry sklad , woda maki zytnia pszenna, drozdze sol zakwas , to czemu nie jest polecany ?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
czemu bialy chleb ( nie bulki bo to syf) ma z;a opinie i nie jest polecany ? jest oczyszczony i ma duze ig ale bialy ryz tez jest oczyszczony i tez ma wysokie ig , nie liczacparabola i basmati. jak ma dobry sklad , woda maki zytnia pszenna, drozdze sol zakwas , to czemu nie jest polecany ? odswieze
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
czemu bialy chleb ( nie bulki bo to syf) ma z;a opinie i nie jest polecany ? jest oczyszczony i ma duze ig ale bialy ryz tez jest oczyszczony i tez ma wysokie ig , nie liczacparabola i basmati. jak ma dobry sklad , woda maki zytnia pszenna, drozdze sol zakwas , to czemu nie jest polecany ? odswieze
[ Lubię kaszke czy lubię płatki? Lubię WSZYSTKO :-}:-}:-}:-} No prawie. A dzisiaj mam dzień chleba razowego. Tak długo go nie jadłam :-) }:-(}:-( Wszystkożerna bestia %-) |-) I wiecznie głodna };-) No wszystkożerna to nie :-P Bo owoców morza czy podrobów inne niż wątroba nie ruszę :-) Dzień 82 tydzień 12 DT 28.08.2015 Miska: I 40g płatków [...]
Zalaczyl sie glod jak cholera. No I mimo ze sie powstrzymuje przed nadmiernym wydziwianiem z miski, to jednak wyciagnalem maszyne do chleba I zrobilem zaj**isty gryczany chleb! 39g ww na 100g, malo nawet blonnika, a fatu doslowne zero,. Maka ma 0,5/100g Sklad to Woda Maka gryczana Drozdze Sol 5g cukru (dla drozdzy) Nawet zona, wieczny zjadacz [...]
[...] - odrzucamy wyroby pełnoziarniste (podałem pieczywo, ale też makarony, płatki itd) - szamamy oczyszczone produkty, jak chińska szlachta! (nie wiem co na taki biały chleb powie poziom glukozy, ale pewnie podskoczy z radości). W tym właśnie paradoks, ale może coś się wyjaśni w dalszej części. Rośliny mają mechanizmy obronne: - zjemy [...]
Nie mam poki co, jem to co dobrze toleruje, nie mam jakichs rewolucji jak jem moje rzeczy, ja sama unikam nabialu (moze bez sensu, ale jakos tak wole), tzn jem parmezan, mozarelle, rzadko jakis skyr, ze slodzikow dosladzam erytrytolem, z napojow czasem jakis energetyk wpadnie albo cola zero, ale tez nieczesto. Blonnik staram sie trzymac na [...]
Drożdże towar deficytowy, więc może lepiej na zakwasie %-). Nigdzie mi się nie spieszy. Mojego ulubionego głęboko mrożonego odpiekanego chleba bez drożdży z Lidla mam pod dostatkiem :-D Najpierw zrób zakwas ;-) Chleb na maślance Zaczyn 60g startera zakwasu (przepis na to znajdziesz w necie) 200g mąki żytniej typ 720 180ml wody Ciasto właściwe 350g [...]
[...] Takie mix zajadam po treningu teraz, pierś z kurczaka z papryką i cebulą + 2 solidne kanapki na przepysznym... https://i.imgur.com/6BjiU74.jpg chlebku pszenno-orkiszowym na zakwasie orkiszowym od mojej Żony; w dobie gdzie ludzie zabijają się o drożdże w sklepach i towar ten poszukują jak do niedawna papier [...]
Julietta - miałaś pszenny razowy czy żytni? Chleb na zakwasie uczy cierpliwości, a chleb żytni pokory. Razowy pszenny - uwaga nie kroimy jak ciepły - wtedy faktycznie jak glina wyglada w środku i mozemy wyrzucić mysląc ze zakalec lub niedopieczony. Kroimy dopiero po ostygnięciu zupełnym. Żytni - trzeba uważać na konsystencję ciasta, nie może być [...]